Job Information from Sarkari Niyukti Blog » Bihar Information Directory  
  • home
  • jobs
  • bihar
  • biz directory
  • web directory
  • download
  • news
  • video / photo
  • practice set
  • our blog
  • REGISTER | LOGIN
  • Job Information

    Advertisement for Recrurtment of Professionals for City & State Level Mission Management Units for AMRUT in Bihar

    Government of Bihar
    Urban Development and Housing Department
    1st Floor, VikasBhawan, New Secretariat, Patna - 800 015
    {Tel: 0612- 2215580, 2215358; Fax: 2217059, 2231566;
    Advertisement for Recrurtment of Professionals for City & State Level Mission Management Units for AMRUT in Bihar


    No. UDHD/196/AMRUT/2015/     l £ \

    Date: Januarv oLVJ.2016


    Urban Development & Housing Department, GoB wishes to set up a State Level Mission Management Unit and City level Mission Management Units across following 26 Towns/Cities in Bihar to support the ULBs and to manage the projects proposed under Govt, of India scheme, Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT)










    Patna
    Hajipur
    Buxar
    Begusarai
    Munger
    Siwan
    Motihari
    Bagaha
    Muzzaffarpur
    Gaya
    Danapur
    Ara
    Biharsharif
    Kishanganj
    Katihar
    Purnea
    Darbhanga
    Dehri
    Bettiah
    Bhagalpur
    Jamalpur
    Jehanabad
    Sasaram
    Aurangabad
    Chapra
    Saharsa






    The Urban Development & Housing Department, GoBinvite online applications from individual Professionals with expertise in Urban Planning, Solid Waste Management, Urban Infrastructure, Municipal Finance, Procurement, Social Development, Environment, PPP  IT etc. on contract basis:                                                                                                                                                                   '       '
    S.No.
    Position
    Total Nos
    Qualification & Experience
    Consolidated
    emoluments
    (Rs. Per Month)
    1.
    Urban Planner (one for each city)
    26
    Bachelor Degree in Planning / Urban Management/ Civil Engineering/ Architecture or Post Graduate in Urban Planning from recognised university with minimum 3 years' experience in managerial position.
    MBA with B. Plan or with M. Plan will be preferred.
    50,000/-
    2.
    Urban Infrastructure Expert (one for each city)
    26
    B.E./B.Tech./AMIE in civil Engineering from recognised university with minimum 3 years' experience
    Experience in Water Supply or Sanitation will be preferred
    45,000/-
    3.
    Procurement Specialist (for Patna Nagar Nigam)
    1
    B.E./B.Tech./AMIE from recognised university with minimum 3 years' experience in procurement or project management
    Graduate in civil engineering and M.E / M. Tech. / MBA will be preferred
    45,000/-
    4.
    IT cum Monitoring & Evaluation Specialist (for Patna Nagar Nigam)
    1
    Bachelor degree or PG Diploma in Computer Science / computer engineering / IT with minimum 3 years experience in monitoring & evaluation
    MBA/M.E./M.Tech. in IT will be preferred
    45,000/-
    5.
    Team Leader (Sr. Urban Planner) for State level PMU
    1
    Bachelor Degree in Planning / Urban Management/ Civil Engineering/ Architecture or Post Graduate in Urban Planning from recognised university with minimum 7 years' experience in managerial position.
    55,000/-
    <*+-


    MBA with B. Plan or with M. Plan will be preferred.


    Procurement Specialist for State level PMU

    B.E./B.Tech./AMIE from recognised university with minimum 7 years' experience in procurement or project management
    Graduate in civil engineering and M.E / M. Tech. / MBA will be preferred

    50,000/-





    Urban Infrastructure Specialist for State level PMU

    B.E./B.Tech./AMIE in civil Engineering from recognised university with minimum 7 years' experience
    Experience in Water Supply or Sanitation will be preferred

    50,000/-





    IT cum Monitoring & Evaluation Specialist for State level PMU

    Bachelor degree or PG Diploma in Computer Science / computer engineering / IT with minimum 7 years experience in monitoring & evaluation
    MBA/M.E./M.Tech. in IT will be preferred

    50,000/-





    Capacity Building/ institutional strengthening Specialist for State level PMU

    Post Graduation in {Urban Development or Social Development) from recognised university with minimum 7 years experience in training and capacity building

    50,000/-





    10.

    PPP Specialist for State level PMU

    Graduation in Science/ Commerce/ Economics/ Engineering from recognised university with minimum 7 years experience in developing or managing PPP projects.
    MBA or CA will be preferred.

    50,000/-



    The candidates willing to apply for the above positions should submit the application to the Principal Secretary, UD&HD online at the website http://urban.bih.nic.in latest up tol7:00 Hrs on 29 February, 2016. All related documents must be uploaded in scanned form.Reservation roster shall be followed for all posts as per Government of Bihar Rules.The candidates who wish to apply for more than one position should submit separate application for each position.
    The applications will be evaluated on pre-determined evaluation criteria and the merit list will be prepared accordingly. The shortlisted candidates will be invited for counselling where the claimed qualification & experience will be verified with the documentary proof such as marks sheet, degree certificates, experience certificates, proof of working in the previous organisation (either TDS certificates or Form-16 issued by the previous organisations or bank statement in which salary was transferred). If the shortlisted candidates fail to prove the claimed qualification & experience, they will be declared ineligible.

    The Urban Development & Housing Department, Govt, of Bihar reserves the right to cancel part or whole process of hiring the professionals.

    Sample Question for PROFICIENCY ONLINE EXAMINATION FOR CONTRACTUAL MANPOWER OF BIHAR BY BIHAR KNOWLEDGE SOCIETY

    Sample Question for PROFICIENCY ONLINE EXAMINATION FOR CONTRACTUAL MANPOWER OF BIHAR BY BIHAR KNOWLEDGE SOCIETY

    1.Part number, part description, and number of parts ordered are examples of–
    (A) control
    (B) output
    (C) processing
    (D) feedback
    (E) input Ans : (E)
    2. A Web site's main page is called its–
    (A) Home Page
    (B) Browser Page
    (C) Search Page
    (D) Bookmark
    (E) None of these Ans : (A)
    3. The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors is–
    (A) multiprogramming
    (B) multitasking
    (C) time-sharing
    (D) multiprocessing
    (E) None of these   Ans : (D)
    4. Codes consisting of lines of varying widths or lengths that are computer-readable are known as–
    (A) an ASCII code
    (B) a magnetic tape
    (C) an OCR scanner
    (D) a bar code
    (E) None of these Ans : (D)
    5. To instruct Word to fit the width of a column to the contents of a table automatically, click the button and then point to AutoFit Contents.
    (A) Fit to Form
    (B) Format
    (C) Autosize
    (D) Contents
    (E) AutoFit Ans : (E)
    6. Reusable optical storage will typica1ly have the acronym–
    (A) CO
    (B) DVD
    (C) ROM
    (D) RW

    (E) ROS Ans : (D)
    7. The most common type of storage devices are–
    (A) persistent
    (B) optical
    (C) magnetic
    (D) flash
    (E) steel   Ans : (D)
    8. A device that connects to a network without the use of cables is said to be–
    (A) distributed
    (B) free
    (C) centralized
    (D) open source
    (E) None of these Ans : (B)
    9. A person who used his or her expertise to gain access to other people's computers to get information illegally or do damage is a–
    (A) hacker
    (B) analyst
    (C) instant messenger
    (D) programmer
    (E) spammer Ans : (A)
    10. To access properties of an object, the mouse technique to use is–
    (A) dragging
    (B) dropping
    (C) right-clicking
    (D) shift-clicking
    (E) None of these Ans : (C)
    11. To change selected text to all capital letters, click the change case button, then click–
    (A) UPPERCASE
    (B) UPPER ALL
    (C) CAPS LOCK
    (D) Lock Upper
    (E) Large Size     Ans : (A)
    12. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a–
    (A) tab
    (B) cell
    (C) box

    (D) range
    (E) None of these    Ans : (B)
    12. You can keep your personal files / folders in-
    (A) My folder
    (B) My Documents
    (C) My Files
    (D) My Text
    (E) None of these   Ans : (B)
    13. In Word you can force a page break-
    (A) By positioning your cursor at the appropriate place and pressing the F1 key
    (B) By positioning your cursor at the appropriate place and pressing Ctrl+Enter
    (C) By using the Insert/Section Break
    (D) By changing the font size of your document
    (E) None of these    Ans : (B)
    14. A DVD is an example of a(n) -
    (A) hard disk
    (B) optical disc
    (C) output device
    (D) solid-state storage device
    (E) None of these   Ans : (B)
    15. The default view in Excel is view.
    (A) Work
    (B) Auto
    (C) Normal
    (D) Roman
    (E) None of these Ans : (C)
    16. The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called-
    (A) downloading
    (B) uploading
    (C) FTP
    (D) J PEC Ans : (A)
    17 is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
    (A) Tracking
    (B) Formatting
    (C) Crashing
    (D) Allotting Ans : (B)

    18. Help Menu is available at which button ?
    (A) End
    (B) Start
    (C) Turnoff
    (D) Restart
    (E) Reboot Ans : (B)
    19. The contents of are lost when the computer turns off.
    (A) storage
    (B) input
    (C) output
    (D) memory
    (E) None of these -Ans : (D)
    20. When you save to this, your data will remain intact even when the computer is turned off-
    (A) RAM
    (B) Motherboard
    (C) Secondary storage device
    (D) Primary storage device
    (E) None of these Ans : (C)
    21. A central computer that holds collections of data and programs for many PCs, workstations, and other computers is a(n) -
    (A) supercomputer
    (B) minicomputer
    (C) laptop
    (D) server
    (E) None of these Ans : (D)
    22. The folder retains copies of messages that you have started but are not yet ready to send.
    (A) Drafts
    (B) Outbox
    (C) Address Book
    (D) Sent Items
    (E) Inbox Ans : (B)
    23. Grouping and processing all of a firm's transactions at one time is called-
    (A) a database management system
    (B) batch processing
    (C) a real-time system
    (D) an on-line system
    (E) None of these Ans : (B)

    24. The enables you to simultaneously keep multiple Web pages open in one browser window.
    (A) tab box
    (B) pop-up helper
    (C) tab row
    (D) address bar
    (E) Esc key Ans : ©
    25. Which ports connect special types of music instruments to sound cards ?
    (A) BUS
    (B) CPU
    (C) USB
    (D) MIDI
    (E) MINI Ans : (C)
    26. You can a search by providing more information the search engine can use to select a smaller, more useful set of results.
    (A) refine
    (B) expand
    (C) load
    (D) query
    (E) slowdown Ans : (A)
    27. What is the permanent memory built into your computer called ?
    (A) RAM
    (B) Floppy
    (C) CPU
    (D) CO-ROM
    (E) ROM Ans : (E)
    28. What displays the contents of the active cell in Excel ?
    (A) Name box
    (B) Row Headings
    (C) Formula bar
    (D) Task pane
    (E) None of these Ans : (A)
    29. The piece of hardware that converts your computer's digital signal to an analog signal that can travel over telephone lines is called
    (A) red wire
    (B) blue cord
    (C) tower
    (D) modem
    (E) None of these Ans : (D)

    30. Video processors consist of and , which store and process images.
    (A) CPU and VGA
    (B) CPU and memory
    (C) VGA and memory
    (D) VGI and DVI
    (E) None of these   Ans : (C)
    31. If you want to connect to your own computer through the Internet from another location, you can use-
    (A) e-mail
    (B) FTP
    (C) instant message
    (D) Telnet
    (E) None of these   Ans : (D)
    32. To reload a Web page, press the button.
    (A) Redo
    (B) Reload
    (C) Restore
    (D) Refresh Ans : (E)
    33. This first step in the transaction processing cycle captures business data through various modes such as optical scanning or at an electronic
    commerce website-
    (A) Document and report generation
    (B) Database maintenance
    (C) Transaction processing startup
    (D) Data Entry
    (E) None of these Ans : (D)
    34. A(n) is a special visual and audio effect applied in Power-point to text or content.
    (A) animation
    (B) flash
    (C) wipe
    (D) dissolve Ans : (A)
    35. When the pointer is positioned on a it is shaped like a hand.
    (A) grammar error
    (B) Formatting error
    (C) Screen Tip
    (D) hyperlink Ans : (D)

    36. Personal computers can be connected together to form a-
    (A) server
    (B) supercomputer
    (C) network
    (D) enterprise Ans : (C)
    37. A is the term used when a search engine returns a Web page that matches the search criteria.
    (A) blog
    (B) hit
    (C) link
    (D) success Ans : (D)
    38 are words that a programming language has set aside for its own use.
    (A) Control words
    (B) Control structures
    (C) Reserved words
    (D) Reserved keys Ans : (C)
    39. Mobile Commerce is best described as-
    (A) The use of Kiosks in marketing
    (B) Transporting products
    (C) Buying and selling goods/services through wireless handheld devices
    (D) Using notebook PC's in marketing Ans : (C)
    40. Which of, the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information-
    (A) floppy diskette
    (B) hard disk
    (C) permanent disk
    (D) optical disk Ans : (B)
    41. The computer abbreviation KB usually means-
    (A) Key Block
    (B) Kernel Boot
    (C) Key Byte
    (D) Kilo Byte Ans : (D)
    42. What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk called?
    (A) Configuration
    (B) Download
    (C) Storage
    (D) Upload Ans : (D)

    43. In Excel allows users to bring together copies of work-books that other users have worked on independently.
    (A) Copying
    (B) Merging
    (C) Pasting
    (D) Compiling        Ans : (B)
    44. Which of the following are advantages of CD-ROM as a storage media?
    (A) CD-ROM is an inexpensive way to store large, amount of data and information
    (B) CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do
    (C) CD-ROMs make less errors than magnetic media
    (D) An of the above Ans : (D)
    45. A typically connects personal computers within a very limited geographical area, usually within a single building.
    (A) LAN
    (B) BAN
    (C) TAN
    (D) NAN Ans : (A)
    46. Computers manipulate data in many ways, and this manipulation is called—
    (A) utilizing
    (B) batching
    (C) upgrading
    (D) processing Ans : (D)
    47. A file extension is separated from the main file name with a(n) , but no spaces.
    (A) question mark
    (B) exclamation mark
    (C) underscore
    (D) None of these Ans : (D)
    48. A Web consists of one or more Web pages located on a Web server.
    (A) hub
    (B) site
    (C) story
    (D) template Ans : (B)
    49. A computer is a set of program instructions that can attach itself to a file, reproduce itself, and spread to other files.
    (A) worm
    (B) virus
    (C) trojan horse
    (D) phishing scam Ans : (B)

    50. The desktop contains small graphics called—
    (A) windows
    (B) logos
    (C) icons
    (D) pictures Ans : (C)
    51. C, BASIC, COBOL, and Java are examples of languages.
    (A) low-level
    (B) computer
    (C) system programming
    (D) high-level Ans : (D)
    52 makes it possible for shoppers to make purchases using their computers.
    (A) E-world
    (B) E-commerce
    (C) E-spend
    (D) E-business
    (E) None of these
    Ans : (D)
    53. Networks are monitored by security personnel and supervised by who set(s) up accounts and passwords for authorized network users.
    (A) IT managers
    (B) the government
    (C) network administrators
    (D) password administrators
    (E) None of these
    Ans : (C)
    54. Application software is designed to accomplish—
    (A) real-world tasks
    (B) computer-centric tasks
    (C) gaming tasks
    (D) operating system tasks        Ans : (D)
    55. A telephone number, a birth date, and a customer name are all examples of—
    (A) a record
    (B) data
    (C) a file
    (D) a database        Ans : (D)

    56. The human-readable version of a program is called—
    (A) source code
    (B) program code
    (C) human code
    (D) system code        Ans : (D)
    57. A computer (also referred to as a laptop), is a small, lightweight personal computer that incorporates the screen, the keyboard, storage, and
    processing components into a single portable unit.
    (A) notebook
    (B) journal
    (C) diary
    (D) briefcase Ans : (A)
    58 is the result produced by a computer.
    (A) Data
    (B) Memory
    (C) Output
    (D) Input Ans : (C)
    59. Programs such as Internet Explorer that serve as navigable windows into the Web are called—
    (A) Hypertext
    (B) Networks
    (C) Internet
    (D) Web browsers Ans : (D)
    60. A is a device that not only provides surge protection, but also furnishes your computer with battery backup power during a power outage.
    (A) surge strip
    (B) USB
    (C) UPS
    (D) battery strip Ans : (C)
    61. When you save to , your data will remain intact even when the computer is turned off.
    (A) RAM
    (B) motherboard
    (C) secondary storage device
    (D) primary storage device       Ans : (C)
    62. The motherboard is the
    (A) circuit board that houses peripheral devices
    (B) same as the CPU chip

    (C) the first chip that is accessed when the computer is turned on
    (D) circuit board that contains a CPU and other chips     Ans : (D)
    63. A computer-intensive problemruns on a—
    (A) server
    (B) main frame
    (C) supercomputer
    (D) super PC    Ans : (C)
    64. A(n) converts and executesone statement at a time.
    (A) compiler
    (B) interpreter
    (C) converter
    (D) instructions Ans : (B)
    65. The term designates equipment that might be added to a computer system to enhance its functionality.
    (A) digital device
    (B) system add-on
    (C) disk pack
    (D) peripheral device       Ans : (D)
    66. Approximately how many bytes make one megabyte ?
    (A) One thousand
    (B) Ten thousand
    (C) One hundred
    (D) One million Ans : (D)
    67. What is MP3 ?
    (A) A mouse
    (B) A Printer
    (C) A Sound format
    (D) A Scanner Ans : (C)
    68. All the deleted files go to
    (A) Recycle Bin
    (B) Task Bar
    (C) Tool Bar
    (D) My Computer Ans : (C)
    69 this is the act of copying or downloading a program from a network and making multiple copies of it.
    (A) Network piracy
    (B) Plagiarism
    (C) Software piracy

    (D) Site-license piracy Ans : (C)
    70. A directory within a directory is called—
    (A) Mini Directory
    (B) Junior Directory
    (C) Part Directory
    (D) Sub Directory     Ans : (D)
    71. Which is the best definition of a software package ?
    (A) An add-on for your computer such as additional memory
    (B) A set of computer programs used for a certain function such as word processing
    (C) A protection you can buy for a computer
    (D) The box, manual and license agreement that accompany commercial software     Ans : (B)
    72. In MICR, C stands for
    (A) Code
    (B) Colour
    (C) Computer
    (D) Character Ans : (D)
    73. Fax machines and imaging systems are examples of—
    (A) bar-code readers
    (B) imaging systems
    (C) scanning devices
    (D) pen-based systems      Ans : (B)
    74. When writing a document, you can use the feature to find an appropriate word or an alternative word if you find yourself stuck for the right
    word.
    (A) dictionary
    (B) word finder
    (C) encyclopedia
    (D) thesaurus      Ans : (A)
    75. Which key is used in combination with another key to perform a specific task ?
    (A) Function
    (B) Control
    (C) Arrow
    (D) Space bar       Ans : (B)
    76. A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is—
    (A) read-only
    (B) memory-only

    (C) run-only
    (D) write-only  Ans : (A)
    77. In an information system, alphanumeric data normally takes the form of—
    (A) Sentences and paragraphs
    (B) Numbers and alphabetical characters
    (C) Graphic shapes and figures
    (D) Human voice and other sounds      Ans : (B)
    78. A Website’s main page is called its—
    (A) home page
    (B) browser page
    (C) search place
    (D) bookmark Ans : (A)
    79. When installing , the user must copy and usually decompress program files from a CDROM or other medium to the hard disk.
    (A) programming software
    (B) system hardware
    (C) applications hardware
    (D) applications software Ans : (A)
    80. A collection of interrelated files in a computer is a—
    (A) file manager
    (B) field
    (C) record
    (D) database
    (E) None of these
    Ans : (D)
    81. A computer is a large and expensive computer capable of simultaneously processing data for hundreds or thousands of users.
    (A) server
    (B) mainframe
    (C) desktop
    (D) tablet Ans : (B)
    82. The trend in computer systems is toward the use of graphical user interfaces (GUIs). In these operating systems, a trackball is described
    as
    (A) a roller ball which moves the cursor
    (B) a pen-shaped device which allows data to be entered through the CRT screen
    (C) a figure which resembles a familiar office device

    (D) an outdated input device       Ans : (A)
    83. Various applications and documents are represented on the Windows desktop by—
    (A) Symbols
    (B) Labels
    (C) Graphs
    (D) Icons Ans : (D)
    84. What is usually used for displaying information at public places ?
    (A) Monitors
    (B) Overhead Projections
    (C) Monitors and Overhead Projections
    (D) Touch Screen Kiosks        Ans : (D)
    85. The real business and competitive value of information technology lies in—
    (A) The software applications that are used by many companies
    (B) The capabilities of the software and value of the information a business acquires and uses
    (C) The infrastructure of hardware, networks, and other IT facilities that are commonly used by many companies
    (D) The capabilities of the hardware and the speed at which it processes information Ans : (B)
    86. Companies use which of the following vendors to provide access to software and services rather than purchasing the applications and maintaining
    the applications themselves ?
    (A) Open source vendors
    (B) Alliances
    (C) Application service providers
    (D) All of the above Ans : (C)
    87. Which one of the following would be considered as a way that a computer virus can enter a computer system ?
    (A) Opening an application previously installed on the computer
    (B) Borrowed copies of software
    (C) Viewing a website without causing any additional transactions
    (D) Running antivirus programs Ans : (B)
    88. Collecting personal information and effectively posing as another individual is known as the crime of—
    (A) spooling
    (B) dentity theft
    (C) spoofing
    (D) hacking Ans : (B)
    89. The first step in the transaction processing cycle is
    (A) database operations
    (B) audit

    (C) data entry
    (D) user inquiry Ans : (C)
    90. In the information systems concept, the output function involves
    (A) Capturing and assembling elements that enter the system to be processed
    (B) Transformation processes that convert input into output
    (C) Transferring elements that have been produced by a transformation process to their ultimate destination
    (D) Monitoring and evaluating feedback to determine whether a system is moving toward the achievement of its goal        Ans : (A)
    91. A is the term used when a search engine returns a Web page that matches the search criteria.
    (A) blog
    (B) hit
    (C) link       (D) view Ans : (C)
    92. Which of the following are advantages of CD-ROM as a storage media ?
    (A) CD-ROM is an inexpensive way to store large amount of data and information
    (B) CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do
    (C) CD-ROMs make less errors than magnetic media
    (D) All of these Ans : (D)
    93. The is the term used to describe the window that is currently being used.
    (A) Web Window
    (B) display area
    (C) WordPad Window
    (D) active window        Ans : (D)
    94. A microprocessor is the brain of the computer and is also called a(n)—
    (A) microchip
    (B) macrochip
    (C) macroprocessor
    (D) calculator Ans : (A)
    95. CPU is an abbreviation for—
    (A) central programming unit
    (B) central processing unit
    (C) computer processing unit
    (D) computer protocol unit
    (E) central protocol unit Ans : (B)
    96. What are two examples of freeware ?
    (A) WinZip and Linux
    (B) Shareware and file sharing
    (C) Microsoft Word and the Google toolbar

    (D) Instant messaging and the Google toolbar
    (E) Microsoft Power Point and Microsoft Excel Ans : (D)
    97. Storage and memory differ with respect to which of the following characteristics ?
    (A) Price
    (B) Reliability
    (C) Speed
    (D) All of these
    (E) None of these     Ans : (D)
    98. If a disk drive fails but the computer application running and using it can continue processing, this application is said to have been designed with this
    feature—
    (A) 100 per cent uptime
    (B) fault tolerance
    (C) high reliability
    (D) All of these
    (E) None of these Ans : (B)
    99. What are the four things needed to connect to the Internet ?
    (A) Telephone line, modem, computer, and an ISP
    (B) Modem, computer, PDA and ISP
    (C) Telephone line, PDA, modem and computer
    (D) Computer, ISP, modem and communication software
    (E) Monitor, keyboard, mouse, modem Ans : (A)
    100. What is e-commerce ?
    (A) Buying and selling international goods
    (B) Buying and selling products and services over the Internet
    (C) Buying and selling products and services not found in stores
    (D) Buying and selling products having to do with computers
    (E) Buying and selling of electronic goods Ans : (B)
    101. Which media have the ability to have data/information stored (written) on them by users more than once ?
    (A) CD-R disks
    (B) CD-RW disks
    (C) Zip disks
    (D) OptiDisks
    (E) Word processing Ans : (E)
    102. Which of the following functions are not performed by servers ?
    (A) Email processing
    (B) Database sharing

    (C) Processing Web sites
    (D) Storage
    (E) Both CD-RW disks and Zip disks Ans : (A)
    103. The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called—
    (A) downloading
    (B) uploading
    (C) FTP
    (D) JPEG
    (E) downsizing Ans : ©
    104. Which of the following could be digital input devices for computers ?
    (A) Digital camcorder
    (B) Microphone
    (C) Scanner
    (D) All of the above
    (E) None of these Ans : (D)
    105. The controls a client computer’s resources.
    (A) application program
    (B) instruction set
    (C) operating system
    (D) server application
    (E) compiler Ans : (D)
    106. To reload a Web page, press the button.
    (A) Redo
    (B) Reload
    (C) Restore
    (D) Ctrl
    (E) Refresh        Ans : (E)
    107. The enables you to simultaneously keep multiple Web pages open in one browser window.
    (A) tab box
    (B) pop-up helper
    (C) tab row
    (D) address bar
    (E) Esc key Ans : (A)
    108. Storage media such as a CD read and write information using—
    (A) a laser beam of red light
    (B) magnetic dots

    (C) magnetic strips
    (D) All of these
    (E) None of these Ans : (D)
    109. You can use the bar to type a URL and display a Web page, or type a keyword to display a list of related Web pages.
    (A) menu
    (B) Title
    (C) Search
    (D) Web
    (E) Address Ans : (E)
    110. Every computer has a(n) ; many also have.
    (A) operating system, a client system
    (B) operating system; instruction sets
    (C) application programs; an operating system
    (D) application programs; a client system
    (E) operating system; application programs Ans : (E)
    111. Vendor-created program modifications are called
    (A) patches
    (B) antiviruses
    (C) holes
    (D) fixes
    (E) overlaps
    Ans : (D)
    112. Cache and main memory will lose their contents when the power is off. They are—
    (A) dynamic
    (B) static
    (C) volatile
    (D) non-volatile
    (E) faulty
    Ans : (C)
    113. Main memory works in conjunction with—
    (A) special function cards
    (B) RAM
    (C) CPU
    (D) Intel
    (E) All of these
    Ans : (C)

    114. A sales clerk at a checkout counter scanning a tag on an item rather than keying it into the system, is using—
    (A) input automation
    (B) item data automation
    (C) scanning automation
    (D) source data automation
    (E) None of these
    Ans : (C)
    115. The collection of links throughout the Internet creates an interconnected network called the—
    (A) WWW
    (B) Web
    (C) World Wide Web
    (D) All of the above
    (E) Wide Area Web
    Ans : (D)
    116. Which of the following is an example of storage devices ?
    (A) Magnetic disks
    (B) Tapes
    (C) DVDs
    (D) All of these
    (E) None of these
    Ans : (D)
    117. A(n) is composed of several computers connected together to share resources and data.
    (A) Internet
    (B) network
    (C) backbone
    (D) hyperlink
    (E) protocol
    Ans : (B)
    118. A popular way to learn about computers without ever going to a classroom is called—
    (A) i-learning
    (B) isolated learning
    (C) e-learning
    (D) close learning
    (E) Distance Learning
    Ans : (C)

    119. A person who used his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage is a—
    (A) spammer
    (B) hacker
    (C) instant messenger
    (D) programmer
    (E) analyst
    Ans : (B)
    120. Microsoft Office is an example of a—
    (A) closed-source software
    (B) open-source software
    (C) horizontal-market software
    (D) vertical-market software
    (E) compiler
    Ans : (A)
    121. The folder retains copies of messages that you have started but are not yet ready to send.
    (A) Inbox
    (B) Outbox
    (C) Drafts
    (D) Sent Items
    (E) Address Book
    Ans : (C)
    122. The main job of a CPU is to—
    (A) carry out program instructions
    (B) store data/information for future use
    (C) process data and information
    (D) Both (A) and (C)
    (E) None of these
    Ans : (D)
    123. Video processors consist of and , which store and process images.
    (A) CPU and VGA
    (B) CPU and memory
    (C) VGA and memory
    (D) VGI and DVI
    (E) VGA and VGI
    Ans : (C)

    124. Which of the following is an example of an optical disk ?
    (A) Digital versatile disks
    (B) Magnetic disks
    (C) Memory disks
    (D) Data bus disks
    (E) None of these
    Ans : (A)
    125 are attempts by individuals to obtain confidential information from you by falsifying their identity.
    (A) Phishing trips
    (B) Computer viruses
    (C) Spyware scams
    (D) Viruses
    (E) Phishing scams
    Ans : (E)
    126. An example of a processing device would be—
    (A) a magnetic ink reader
    (B) a tablet PC
    (C) special function cards
    (D) scanners
    (E) keyboards
    Ans : (B)
    127. Which of the following is not a type of computer software which can be bought ?
    (A) Off-the-shelf
    (B) Tailor-made
    (C) Custom-developed
    (D) Off-the-shelf with alterations
    (E) All of these can be purchased
    Ans : (D)
    128. You can use to copy selected text, and to paste it in a document.
    (A) CTRL + C, CTRL + V
    (B) CTRL + C, CTRL + P
    (C) CTRL + S, CTRL + S
    (D) SHIFT + C, ALT + P
    (E) CTRL + D, CTRL + A
    Ans : (A)
    129. The main memory of a computer can also be called—

    (A) primary storage
    (B) internal memory
    (C) primary memory
    (D) All of these
    (E) None of these
    Ans : (C)
    130. When speaking of computer input and output, input refers to—
    (A) any data processing that occurs from new data input into the computer
    (B) retrieval of data or information that has been input into the computer
    (C) data or information that has been entered into the computer
    (D) the transmission of data that has been input into the computer
    (E) Both (C) and (D) above
    Ans : (E)
    131. A is a set of rules.
    (A) resource locator
    (B) domain
    (C) hypertext
    (D) URL
    (E) protocol
    Ans : (E)
    132. The file format is a method of encoding pictures on a computer.
    (A) HTML
    (B) JPEG
    (C) FTP
    (D) URL
    (E) DOC
    Ans : (B)
    133. Computer software can be defined as—
    (A) the computer and its associated equipment
    (B) the instructions that tell the computer what to do
    (C) computer components that act to accomplish a goal
    (D) an interface between the computer and the network
    (E) the interaction between the computer and its database
    Ans : (B)
    134. The connection between your computer at home and your local ISP is called—
    (A) the last mile

    (B) the home stretch
    (C) the home page
    (D) the backbone
    (E) the vital mile
    Ans : (C)
    135. There are several primary categories of procedures. Which of the following is not a primary category of procedures ?
    (A) Testing
    (B) Backup and recovery
    (C) Firewall development
    (D) Design
    (E) None of these
    Ans : (C)
    136. The operating system called UNIX is typically used for—
    (A) desktop computers
    (B) laptop computers
    (C) supercomputers
    (D) Web servers
    (E) All of these
    Ans : (E)
    (A) (A)
    137. All of the logic and mathematical calculations done by the computer happen in/on the—
    (A) system board
    (B) central control unit
    (C) central processing unit
    (D) mother board
    (E) memory
    Ans : (C)
    138. Computer systems are comprised of—
    (A) hardware, programs, information, people and networks
    (B) hardware, software, procedures, networks and people
    (C) hardware, programs, information, people and procedures
    (D) hardware, programs, processors, procedures, networks and people
    (E) hardware, programs, processors, procedures and people
    Ans : (A)
    139. Press to move the insertion point to the Address box, or to highlight the URL in the Address box.

    (A) ALT + D
    (B) ALT + A
    (C) SHIFT + TAB
    (D) TAB + CTRL
    (E) CTRL + S
    Ans : (A)
    140. Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information—
    (A) floppy diskette
    (B) hard disk
    (C) permanent disk
    (D) optical disk
    (E) None of these
    Ans : (B)
    141.The first generation of computers were based upon
    (a) transistors
    (b) lC’s
    (c) valves
    (d) conductor Ans : c
    142.Turbo switch on computer is in
    (a) back panel
    (b) is not there
    (c) front panel
    (d) All of these Ans : c
    143.The second generation computers were based upon
    (a) transistors
    (b) ICs
    (c) valves
    (d) chips Ans : a 144.RAM stands for

    (a) Random Allowed Memory
    (b) Ready Access Memory
    (c) Random Access Memory
    (d) Random Added Memory

    Ans : c
    145.In programming, you use the following keys
    (a) Arrow keys
    (b) Function keys
    (c) Alpha keys
    (d) Num keys Ans : b
    146.Printer is a device which
    (a) input
    (b) output
    (c) Both a and b
    (d) None of these Ans : b
    147.Laser printer is device which
    (a) input
    (b) output
    (c) Both a and b
    (d) None of these Ans : b
    148.Dot matrix printer uses what for printing
    (a) hammers
    (b) slugs
    (c) mouse
    (d) nibs Ans : a
    150.A CD can hold approximately how much of data
    (a) 200 MB
    (b) 700 MB
    (c) 1000 MB
    (d) 2000 MB Ans : b
    151. Computer program which controls the operations of computer is called
    (a) assembles
    (b) operating System
    (c) interpreter
    (d) compiler

    Ans : b
    152. System software are of two types operating systems and
    (a) applications
    (b) word processing
    (c) language trans
    (d) None of these Ans : c
    153. There are two basic types of disks-floppy disk and
    (a) low disk
    (b) hard disk
    (c) soft disk
    (d) None of these Ans : b
    154. It is a collection of facts and figures
    (a) data
    (b) information
    (c) processing
    (d) file Ans : a
    155.It converts accepted instructions into machine language
    (a) input unit
    (b) output unit
    (c) processing unit
    (d) memory unit Ans : a
    156. To open a new file in MS-Word, the shortcut key is
    (a) Ctrl + X
    (b) Ctrl + N
    (c) Ctrl + Y
    (d) Ctrl + V Ans : b
    157. What is the term used for the word processing programs that show you directly on the PC screen the appearance of your final document as you
    might expect on the paper?
    (a) Search & Replace
    (b) Pagination
    (c) Soft Copy

    (d) WYSIWYG Ans : d
    158. Alignment buttons are available on which toolbar?
    (a) Status
    (b) Standard
    (c) Formatting
    (d) None of these Ans : c
    159. Which of the following is not an option of edit menu?
    (a) Cut
    (b) Copy
    (c) Paste
    (d) Page setup Ans : d
    160. By default the bottom margin in the word document is
    (a) 2 inch
    (b) 1 inch
    (c) 3 inch
    (d) 1.5 inch Ans : b
    161.A file name cannot contain in MS-Word database file
    (a) a letter
    (b) number
    (c) underscore
    (d) space Ans : d
    162.Selection of text involves only
    (a) single word
    (b) line or multiple lines
    (c) paragraph or paragraphs and complete document
    (d) All of the above Ans : d
    163.‘Replace’ option is available in
    (a) Edit menu
    (b) File menu
    (c) Tools menu

    (d) Insert menu
    Ans : a
    164.When you start spelling checker, it starts checking the spellings
    (a) from the end of the document to upward
    (b) from the beginning of the document and downward
    (c) from the insertion point
    (d) None of the above Ans : c
    165.What is the Permanent memory built into your Computer called?
    (a) RAM
    (b) ROM (C) CPU

    (d) CD-ROM
    (e) None of these ANSWER: (a)
    162. The physical arrangement of elements on a page is referred to as a document’s
    (1) Features
    (2) Format
    (3) Pagination
    (4) Grid
    (5) None of these ANSWER. (2)
    163. Most Websites have a main page, the Which acts as a doorway to the rest of the Website pages.
    (1) Search engine
    (2) Home page
    (3) Browser
    (4) URL
    (5) None of these ANSWER. (2)
    164. What type of device is a computer printer?
    (a) Input
    (b) Output
    (c) Software
    (d) Storage
    (e) None of these (A)

    ANSWER: (b)
    165. Which is not a basic function of a computer?
    (1) Copy text
    (2) Accept input
    (3) Process data
    (4) Store data
    (5) None of these ANSWER. (1)
    166. When you turn on the computer, the boot Routine will perform the test
    (a) RAM test
    (b) Disk drive test
    (c) Memory test
    (d) Power-on self
    (e) None of these ANSWER: (e)
    167. Which of the following system components is the brain of the computer ?
    (1) Circuit board
    (2) CPU
    (3) Memory
    (4) Network card
    (5) None of these ANSWER. (2)
    168. For creating a document, you use command at File Menu.
    (a) Open
    (b) Close
    (c) New
    (d) Save
    (e) None of these ANSWER: (c)
    170. A is a collection of information saved as a unit.
    (1) Folder
    (2) File
    (3) Path
    (4) File extension
    (5) None of these ANSWER. (1)

    171. A data warehouse is which of the following?
    (a) Can be updated by the end users
    (b) Contains numerous naming conventions and formats
    (c) Organized around important subject areas
    (d) Contains only current data
    (e) None of the above ANSWER: (c)
    172. Another word for software is
    (1) Input
    (2) Output
    (3) Program
    (4) System
    (5) None of these ANSWER. (3)
    173. Generally, you access the Recycle Bin through an icon located
    (1) On the desktop
    (2) On the hard drive
    (3) On the shortcut menu
    (4) In the Properties dialog box
    (5) None of the above ANSWER. (1)
    174. A

    Notice for registration of Data Entry Operators for BIHAR STATE ELECTRONICS DEVELOPMENT CORPORATION LTD.

    Registration on bihar Knowledge Society
    Registration is Open
    Date of Registration extended up to 10.08.15
    Registration Process
    1.Candidates will Get User-Password on his E-mail by registering on Bihar Knowledge Society. 2.Download Bank Chalan from the web site deposit 1000/- in bank to get challan no
    Compulsory Document to be up loaded for registration
    Upload the Scanned documents (Photo, Signature) IDProof, Address proof, Matric Certificate(Age Proof), Intermediate and above Certificate, Computer Diploma-1Yr, Bank Chalan, Caste certificate


    Notice for registration of Data Entry Operators
    for
    BIHAR STATE ELECTRONICS DEVELOPMENT CORPORATION LTD.
    (A Government of Bihar Undertaking)
    Bihar State Electronics Development Corporation obtains services of Data Entry
    Operators from identified Services provider Agencies. The plus two pass candidates
    having done any one year computer course, who want to offer services as Data Entry
    Operators through agencies of Beltron, are encouraged to apply for re-opened on-line
    registration from 30th January 2016 onwards, through website
    www.biharonline.gov.in:81/bkc. Provisional registration shall be done on-line and user
    name /password shall be issued. After verification of wantings (Mandatory documents
    etc) up loaded, it shall be confirmed. The intending candidates shall have to appear at
    quality clearance test for computer skills and typing (Hindi & English).
    The services providing Agency, shall empanel quality cleared candidates for offering their
    services to Beltron. The services of empanelled Candidates may be drafted by Beltron
    from the l through the agency/agencies, depending on requirement received from
    requisitioning users. The selected candidates shall enter into an agreement (contract)
    with the agency, to offer services at mutually agreed terms. Their contract arrangement
    shall not create any claim for job at Beltron or in user offices.
    A registration fee of Rs.1000.00 (Rupees one thousand) only shall have to be deposited
    through Bank challan in the IOB A/c No 151201000011521.




    For registration click on http://www.biharonline.gov.in:81/bkc/

    BSSC Graduate Level Result 2016 Declared Check Merit list

    Check BSSC Graduate Level Result 2016 - Check BSSC Result of Graduate Level Constable 2015 Merit list - This page is to let you check Bihar Staff Selection Commission Result. The commission had successfully conducted 2nd Graduate level combined competitive exam for constable posts on 16 & 23 February 2015.

      Candidates can check their BSSC graduate level exam result from here now. Bihar Staff Selection Commission was scheduled to conduct graduate level written examination on 16.02.2015 and 23.02.2015. Earlier the applications had been invited for 3616 posts of constables as per advertisement no. 07070114. Now the results have been prepared and uploaded.

    Faculty positions in Ravenshaw University

    Ravenshaw  University
    Cuttack (Odisha)


    Faculty positions in Ravenshaw University  

    Ravenshaw, one of the premier educational institutions in the country was established in 1868 in the town of Cuttack in Odisha. Applications in prescribed online format  is hereby invited for the faculty positions :

    1. Professor : 20 posts in various subjects, Pay Scale : Rs.37400-67000 AGP Rs.10000/-
    2. Reader : 37 posts in Mathematics,  Pay Scales : Rs.15600-39100 AGP Rs.8000/- 
    3. Lecturer : 99 posts in various subjects, Pay Scales: Rs.15600-39100 AGP Rs.6000/-  
    How to apply :  Apply /online at Ravenshaw University website from  29/01/2016 to  20/02/2016  only. Print out of the system generated application form  should be sent to  The Registrar, Ravenshaw University, Cuttack-753003, Odisha   on or before the last date is  29/02/2016 .  

    Please visit   http://ravenshawuniversity.ac. in   for  details at and online application form .

    Veer Chandra Singh Garhwal Government Medical Science & Research Institute, Srinagar (GMSRI) Pauri Garhwal (Uttarakhand) (Director General, Medical Education, Health and FW, Uttarakhand, 107, Chander Nagar, Deharadun)

    Veer Chandra Singh Garhwal Government Medical Science & Research Institute, Srinagar  (GMSRI)
    Pauri Garhwal (Uttarakhand)
    (Director General, Medical Education, Health and FW, Uttarakhand, 107, Chander Nagar, Deharadun)


    Eligible candidates as per MCI norms are requested to appear directly for Walk-In-Interview on   11/02/2016  at  10.00 am    at the office of the - Principal Government Medical College, Haldwani, District Nainital  for the following vacant posts on contractual basis for 2 years, extendable on yearly basis :

    1.   Professor : 11 posts in various medical disciplines, Salary : Rs.171600/- PM annual increment Rs.6000/-, Age : upto 63 years
    2. Associate Professor : 11 posts, Salary : Rs.147800/- PM annual increment Rs.6000/-, Age : upto 63 years
    3. Assistant Professor : 15 posts, Salary : Rs.11400/- pm annul increment Rs.3600/-
    Accommodation : Free Accommodation / Rent  : Professor & Associate Professor : Rs.6000 per month and Assistant Professor : Rs.3000 per month

    Please bring resume along with original certificates and 2 passport size photographs at the time of interview from  11/02/2016

    Vacancy for faculty and other posts at RIMS, Ranchi

    Rajendra Institute of Medical Sciences (RIMS)
    Ranchi-834009, Jharkhand (India)


    Vacancy  for faculty and other posts at RIMS, Ranchi 

    Applications are invited for the following  Faculty and Other posts in RIMS Ranchi, an autonomous institution of  Government of Jharkhand,    in various departments :

    1. Professor : 03 posts in various departments
    2. Associate Professor : 07 posts in various departments 
    3. Lecturer :  11 posts in various departments
    Application Fee  : DD of Rs.500/- (Rs.250/- for SC/ST candidates) in favour of The Director, Rajendra Institute of Medical Sciences, Ranchi payable at Ranchi.

    How to Apply  : Application should be sent to  The Director, Rajendra Institute of Medical Science, Bariatu, Ranchi - 834009  on or before  29/02/2016  by Speed post/ Registered post only.

    Please click on the image to view/download the details OR kindly visit website  http://www.rimsranchi.org

    Madhya Pradesh Urban Development Company (MPUDC) Limited (MP Urban Development & Environment Department) Second Floor, Beej Bhawan, Arera Hills, Bhopal - 462011 MP (India)

    Madhya Pradesh Urban  Development Company (MPUDC) Limited 
    (MP  Urban Development & Environment Department)
    Second Floor, Beej Bhawan, Arera Hills, Bhopal - 462011 MP (India)


    Applications are invited from eligible candidates for the posts in  MP Urban Development Company on Deputation / Contract basis : 

    1. Project Manager : 13 posts
    2. Dy. Project Manager : 13 posts
    3. Senior Accounts Manager : 13 posts
    4. Senior Project Manager : 13 posts
    5. Civil Engineer : 130 posts  
    6. Procurement Officer : 13 posts
    7. Public Relation Officer / Community Development Officer : 13 posts
    8. Junior Accounts Officer : 13 posts
    9. Administrative Officer : 13 posts
    10. Computer Operator : 26 posts
    11. Office Assistant / Peon : 26 posts

    How to Apply :  Application in the prescribed format should be send on or before  18/02/2016  only.

    Please view  http://mis.mpurban.gov.in/ download/MPUDCADVT642016-01- 20_115832.pdf  for details and  application format.

    Applications are invited from male Indian Nationals possessing educational qualifications and age as prescribed below, for recruitment to the post of Yantriks (3 years Technical Diploma Holders) in the Indian Coast Guard, an Armed Force of the Union for 02/2016 Batch :

    Indian Coast Guard
    Coast Guard Headquarters, National Stadium Complex, New Delhi - 110001


    Applications are invited from  male  Indian Nationals possessing educational qualifications and age as prescribed below, for recruitment to the post of  Yantriks (3 years Technical Diploma Holders)  in the Indian Coast Guard, an Armed Force of the Union for 02/2016 Batch : 

    • Yantrik  (3 years Technical Diploma Holders) n the Pay Scale : Rs. 5200 - 20200 with Rs. 2400 Grade Pay, Qualification : Matriculate and three years Diploma in Mechanical / Electrical / Electronic / Electronics and Telecommunication Engineering with 60% marks in aggregate, Age : 18-22 years i.e.  Born between  01 August 1994 and 31 July 1998. (Relaxation of 5 years for SC/ST and 3 years for OBC candidates)
    How to Apply  : Apply Online at Indian Coast Guard website from 02/02/2016 to 08/02/2016 .

    Please visit   http://www. joinindiancoastguard.gov.in   for details and  online submission  of application.

    Central Institute of Plastics Engineering & Technology (CIPET) (Ministry of Chemicals & Fertilizers, Govt. of India)

    Central Institute of Plastics Engineering & Technology (CIPET) (Ministry of Chemicals & Fertilizers, Govt. of India)

    CIPET is in search of dynamic, result oriented personnel for the following Supervisory (Non Technical) Positions for CIPET Bhopl  : 

    1. Sr. Administrative Officer in the Pay Band : Rs. 15600-39100 GP : Rs. 6600/-
    2. Administrative Officer in the Pay Band : Rs. 15600-39100 GP : Rs. 5400/-
    3. Sr. Finance & Accounts Officer in the Pay Band : Rs. 15600-39100 GP : Rs. 6600/-
    4. Finance & Accounts Officer in the Pay Band : Rs. 15600-39100 GP : Rs. 5400/-   
    How to Apply  : Applications  strictly  in  the  prescribed  format along  with  necessary  enclosures  should  be  sent  in  an envelope by Speed  Post to   The  Deputy  Director &  Head, CIPET Bhopal, ‘G’  Sector,  J.K.Road,  Govindpura  Industrial  Area,  Bhopal - 462023,  Madhya  Pradesh   latest  by   29/02/2016 .    The  Candidate  should  mention  “Application for the post of  _________” in bold letters on top of the  envelope.  

    Please visit  http://cipet.gov.in/job.html  for details and application form.

    Post a Comment ( Comments)

    Advertisement for Recrurtment of Professionals for City & State Level Mission Management Units for AMRUT in Bihar

    Government of Bihar Urban Development and Housing Department 1st Floor, VikasBhawan, New Secretariat, Patna - 800 015 {Tel: 0612- 2215580, 2215358; Fax: 2217059, 2231566; Email: urbansec-bih@nic.in , Website: http://urban.bih.nic.in ) A...

    02/06/16 12:40 am

    Sarkari Niyukti - Government Jobs in India - सरकारी नियुक्ति - www.sarkariniyukti.blogspot.com

    Sample Question for PROFICIENCY ONLINE EXAMINATION FOR CONTRACTUAL MANPOWER OF BIHAR BY BIHAR KNOWLEDGE SOCIETY

    Sample Question for PROFICIENCY ONLINE EXAMINATION FOR CONTRACTUAL MANPOWER OF BIHAR BY BIHAR KNOWLEDGE SOCIETY 1.Part number, part description, and number of parts ordered are examples of– (A) control (B) output (C) processing (D) feedback (E) input Ans : (E) 2. A Web site's main page...

    02/06/16 12:01 am

    Sarkari Niyukti - Government Jobs in India - सरकारी नियुक्ति - www.sarkariniyukti.blogspot.com

    Notice for registration of Data Entry Operators for BIHAR STATE ELECTRONICS DEVELOPMENT CORPORATION LTD.

    Registration on bihar Knowledge Society Registration is Open Date of Registration extended up to 10.08.15 Registration Process 1.Candidates will Get User-Password on his E-mail by registering on Bihar Knowledge Society. 2.Download Bank Chalan from the web site deposit 1000/- in bank to get cha...

    02/05/16 11:52 pm

    Sarkari Niyukti - Government Jobs in India - सरकारी नियुक्ति - www.sarkariniyukti.blogspot.com

    BSSC Graduate Level Result 2016 Declared Check Merit list

    Check BSSC Graduate Level Result 2016 - Check BSSC Result of Graduate Level Constable 2015 Merit list - This page is to let you check Bihar Staff Selection Commission Result. The commission had successfully conducted 2nd Graduate level combined competitive exam for constable posts on 16 & 23 ...

    02/05/16 9:55 pm

    Sarkari Niyukti - Government Jobs in India - सरकारी नियुक्ति - www.sarkariniyukti.blogspot.com

    List your business for FREE in Business Directory


    Nalanda Open University invites Application for Admission on Various Courses. Posted on 2011-07-11
    The First President of India Posted on 2010-08-20
    Duke Store in Bihar | Duke Fashions India Duke Fashions Clothing Apparel Posted on 2012-02-24
    Post Matric Scholarships for Scheduled Castes /Scheduled Tribes Students Posted on 2011-07-07
    List of Ayurvedic Colleges in Bihar Posted on 2011-06-29
    Chhath puja Patna Celebration 2014
    Chhath puja Patna Celebration 2014
    EBC / BC / OBC Certificate from SDO
    Driving License
    THE CHILD MARRIAGE RESTRAINT ACT, 1929
    Bihar State Electricity Board(BSEB) Registration Form No. EB-70. 7 Requisition form for electricity supply
    For transfer of entry in Voter ID within same assembly constituency Form 8A
    Application form of Mukhyamantri Vidyarthi Protsahan Yajana
    Bihar Panchayat Raj Act 2006 - Hindi
    List of District wise SC/ST Population in Bihar (Census 2001)
    Festivezone Diwali Crackers
    Total user Registered :11368 Add Free Listing



    (The purpose of this website(All contents) is to share the information and data among the people. http://bihar.infozones.in is not liable for any type of error or discrepancy in data. if you have any information which you want to share from this website please click here.)